Riksdagsveckobrev sommaren – v. 38

Hej! Tillbaka på riksdagskontoret efter en lång skön sommar. Det har inte bara vara ledighet, men jag ska ärligt medge att jag tagit det ovanligt lugnt den här sommaren. Det är inte svårt att gissa att nästa sommar blir ledigheten högst begränsad, så därför valde jag att ägna väldigt mycket tid åt familjen den här sommaren. Det har varit underbart. Det går inte att skriva om allt som hänt i sommar, men här kommer en kort resumé.

Centerpartiets riksstämma på Chinateatern i Stockholm blev en ny och god erfarenhet. Vi brukar hålla till på något gymnastikgolv i en mindre stad, men nu klev vi in i centrala Stockholm. Som vanligt drog debatterna ut på tiden och hela ”mitt rättsväsende” förblev obehandlat. Å andra sidan betyder det att vi fortfarande är emot en kommunalisering av polisen, så det känns bra.

Direkt efter stämman åkte jag till Bryssel och Europaparlamentet. För en gång skull kunde jag ha fru och son med mig och vi bodde hos Lena Ek. Det var trevligt och det gick bra med Erik, hans första utlandsresa.

De sista dagarna av juni var det sista ”jobbet” före sommaren. Jag var på Nordiska Rådet i Bodö i norra Norge. Själva mötet var inte speciellt upphetsande, men jag kunde skapa nya bra kontakter och dessutom var midnattssolen fantastisk.

Under 2,5 vecka var jag på semester med familjen i Kalifornien. Min fru Sussi har släkt där och vi fick bo hos hennes underbara gamla mormor i en by norr om San Francisco. Det var ett perfekt, lågt, tempo och det var precis vad jag behövde. Tennismatcherna i det mycket varma och soliga vädret var dock allt annat än långsamma.

Största delen av augusti var det Skåne som gällde och jag passade på att visa vårt vackra landskap för min fru. Hon är ju från Stockholm och hade inte fått uppleva vackra Ystad, underbara Österlen eller härliga Ven tidigare. En liten tur till Bornholm blev det också, men då regnade det såklart.

Politiskt under augusti… Vi hade ett justitieutskottssammanträde för att behandla den nya asyl- och processordningen i asylmål. Inom alliansarbetsgruppen hade vi en välbesökt presskonferens om ungdomsbrottslighet (finns på min blogg www.johanlinander.se). Inom alliansen i Skåne hade vi en presskonferens på Sturup om våra förslag för ett bättre Skåne. Den rapporten ska också bli en motion nu under motionsperioden. Det har också varit distriktsstyrelsemöte och lite annat. Men totalt sett ganska lugnt.

Den 31 augusti bar det av till Kina. Vi var 13 riksdagsledamöter, flest från fp och m, en sosse och jag, som gav oss av på denna mycket speciella resa. Redan i Beijing så förstod vi att det skulle bli en välkontrollerad resa. Två herrar från departementet för ”international understandig” skulle följa med oss hela resan.

Vi målsättning med resan var att få uppleva den verkliga situationen i Tibet och att framföra vår syn på demokrati och mänskliga rättigheter i Tibet för så högt uppsatta beslutsfattare som möjligt. I Beijing träffade vi bland annat den högst uppsatte tibetanen i kinesiska kommunistpartiet, han är ordförande för kommittén för etniska frågor. Tyvärr, och vi hade inte förväntat oss annat, så är han enbart lojal till kommunistpartiet och inte till sitt eget folk.

Från Beijing flög vi till Tibets huvudstad Lhasa via de sydkinesiska städerna Kunming (5 miljoner invånare!) och Shangri-la. Dessa ligger på ca 2 000 m respektive ca 3 000 m höjd, allt för att klara höjdskillnaden så bra som möjligt. Lhasa ligger på 3 650 m höjd, och där springer man inte så mycket kan jag lova.

I Lhasa och Tibets näst största stad Xigaze besökte vi olika organisationer, domstol, sjukhus, universitet, kloster och såklart politiker. Den ekonomiska standarden i Tibet har höjts väldigt mycket de senaste åren, Tibet har fått ta stor del av den ekonomiska utvecklingen i Kina, men fortfarande så är det ett kinesiskt förtryck av kultur, religion, språk, traditioner osv. T.ex. är det förbjudet att ha en bild på deras religiösa ledare Dalai Lama och den tibetanska flaggan är också förbjuden. Det var väldigt svårt att veta vad som var sanning i allt vi fick höra. Det mest extrema exemplet på lögn handlade om prostitution.

Ordföranden i den ”oberoende” kvinnoorganisationen (med stor kommunistpin på rockslaget) upprepade två gånger att det inte finns någon prostitution i Tibet. Vid ett besök på ett kloster i centrala Lhasa senare samma dag så berättade en munk att ett av deras största problem var att det finns så mycket sexhandel runt klostret. Då tyckte till och med våra övervakare att det var pinsamt. Förklaringen vi fick var att den öppenhet som nu finns i Beijing ännu inte riktigt nått ut till Tibet. Sanningen är att ingen vågar säga sanningen om den strider mot det som de tror att kommunistpartiet i Beijing vill att de ska säga.

För att få veta lite mer om vad tibetaner egentligen tycker och tänker så försökte jag, och de andra, att prata med folk ute på stan och när man kom lyckades komma utom hörhåll från övervakarna. Så fort man nämnde orden Dalai Lama så lyste det ur ögonen på folk, det är ingen tvekan om att det är Dalai Lama som är deras verkliga ledare fastän han inte ens fått besöka sitt land sedan han tvingades i exil 1959, men de blir också rädda. De vet vilka konsekvenser ett ord för mycket till fel person kan betyda.

Det finns hur mycket som helst att berätta om denna resa, men jag ska inte skriva mer än att det var en helt fantastisk resa som jag kommer att minnas hela livet.

Efter vi kommit hem från Tibet så var det bara en dags tidsomställningspaus innan riksdagen öppnades. Ni har säkert sett och hört kungen och Göran Persson på tv. Det var väldigt tydligt att nu sätter socialdemokraterna in en högre växel inför valet. Löften om pengar/bidrag/åtgärder till alla flödade i Perssons regeringsförklaring, men någon sammanhållen politik för hur fler svenskar ska få riktiga jobb och kunna försörja sig finns inte.

Just nu tas den mesta av min tid av motionsskrivning. Jag har redan skrivit 11 enskilda motioner och det kanske blir 25 till slut, men det som tar mest tid är ändå de två kommittémotioner på rättsområdet som jag är huvudansvarig för. Vi skriver en om framtidens polis och en brottsutvecklingsmotion. Förhoppningsvis ska jag kunna få ut något i media, men konkurrensen är mycket hård så här i motionstider. Vilka motioner jag lämnar in kan ni se på min hemsida.

Jag vill ha ännu fler idéer på motioner från er! Tiden är knapp och jag behöver förslag inom den närmsta veckan, gärna med mycket faktaunderlag. Detta är sista motionsperioden i mandatperioden, och vad som händer 2006 vet ingen.

Jag ska redan nu också berätta att från den 17 oktober och året ut är jag föräldraledig. Då kommer Stina Larsson, f.d. Kävlinge, nu Hylte i Halland, att tjänstgöra för mig. Huruvida ni får något veckobrev från henne vet jag inte, men jag ska hinna med åtminstone två till innan det blir dags att ägna ett par härliga månader åt min son.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.