Ändringar i namnlagen

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändringar i namnlagen.

Det kan på goda grunder ifrågasättas varför staten ska reglera vilka namn som föräldrar får döpa sina barn till, hur man får byta namn eller hur makar ingår namngemenskap. Den svenska namnlagen från 1982 bör därför ses över i syfte att förenkla så mycket som möjligt. Det finns dock anledning att t.ex. skydda immaterialrättsligt skyddade namn och släktnamn och därför bör det finnas kvar en namnlag.

När det gäller makars möjlighet att ta ett gemensamt mellannamn är dagens namnlag en ren klåfingrighet från statens sida. Idag förbjuds att båda tar den ena makens efternamn som gemensamt efternamn och den andra makens efternamn som gemensamt mellannamn. Varför?

Namnlagen är också uppbyggd utifrån att hela Sverige har samma namnkultur, men så är inte fallet. Enligt 13 § tredje punkten i namnlagen är det förbjudet att ta ett efternamn som är ett allmänt känt utländskt efternamn. Detta hindrar t.ex. en Hansson i Skåne att ändra till det gamla släktnamnet Hansen eftersom Hansen är ett allmänt känt utländskt efternamn. Att Skåne varit danskt fram till 1658 tar inte namnlagen hänsyn till.

This entry was posted in Riksdagsmotioner. Bookmark the permalink.

6 Responses to Ändringar i namnlagen

 1. Jennifer says:

  Såg att de va längesen du skrev inlägget men tänkte kommentera ändå!

  De e verkligen vansinne att staten bestämmer va man får och inte får heta. Vi vill fixa ihop de så vi har mitt efternamn som mellannamn och min blivande mans efternamn som vårt gemensamma, men icke de! Hoppas verkligen dom ändra lagen. Om man läser lagen är ju meningen att de hela ska bygga på att man får en familjkänsla av namnet, men där motsäjer dom ju sig själva genom att inte låt folk få ha sina egna kombinationer!

 2. site admin says:

  Kul att se att någon läser gamla inlägg också…:-)

  I sak håller jag givetvis med. Varför ska staten bestämma vilket av namnen ni ska ha som mellannamn och efternamn.

 3. hejje!
  I USA har man ingen namnL överhuvudtaget. Men där finns det oxo väldigt märkliga namn såsom… ehm… ah ni vet ju själva vad amerikaner kan ha för namn!

  Anyway… Att sverige har en namnL är bra. jag såg att det hade lagts in en motion om en översyn av namnL och det kan ju vara passande men jag tycker även att man ska ha kvar den o att man inte ska få full frihet! Det kani nte var kul för en unge att få något konstigt namn och sen bli retad för det eller nå liknande… Det är en väldigt bra lag som skyddar hjälplösa barn. Vill de senare ändra på namnet kan de ju göra det enligt namnL.

  Det var ett rent spontant inlägg! anlendningen till jag hamnade här är för att jag ska skriva en kort uppsats om ämnet. ska jämföra USA o Sverige utifrån en amerikansk artikel som fick stor uppmärksamhet. tydkligen har Danmnark en liknande lag som artikeln hamnar om!

  vill ni diskutera så är ni välkomna till min mypsace sida! take care!

 4. vicky says:

  Är det möjligt att endast ha ett namn? att t.ex. bara heta “vicky” utan efternamn eller mellannamn? borde inte detta vara möjligt om det är ett namn som ingen annan bär?

 5. site admin says:

  Det går inte att enbart ha ett namn. Alla får automatiskt ett efternamn vid födseln. Det kan ändras, men inte tas bort helt. Föräldrarna har en skyldighet att ge sitt nyfödda barn ett eller flera förnamn. Alltså måste alla ha både efternamn och minst ett förnamn. Däremot finns det inget som säger att det inte kan vara samma namn som både för- och efternamn.

 6. Ed says:

  Hittade detta inlägg sent efter att ha blivit drabbad själv precis. Helt sjukt att jag och min blivande fru inte får ha gemensamt dubbelt efternamn baserat på våra nuvarande namn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.