Djävulsformeln – Carina Rydberg

Jag tillhör knappast den typen som först av allt på morgonen slår upp DN:s kultursidor, hänger på Dramaten eller ser på Kulturnyheterna. Men som politiker sitter jag väldigt ofta på tåg, flyg, buss, med andra ord, jag reser mycket. För mycket kanske. Dagstidningarna tar snabbt slut och vad är då inte skönare än att lämna verkligheten för en bra bok.

Jag har aldrig känt det tidigare, men när jag läste Carina Rydbergs Djävulsformeln så kände jag det. Jag måste få skriva ner vad jag tycker om denna bok. Ord som plaska runt i ankdamm dök upp i mitt huvud och ändå kunde jag inte släppa boken. Å, vad jag önskar att jag kunde låta bli att läsa färdigt en bok. Men nyfikenheten är för stor.

424 sidor totalt meningslösa sidor som bör undvikas. Det skulle kunna vara min recension av Djävulsformeln. Varför skulle jag bry mig om huruvida Carina Rydberg har haft sex med Ernst Billgren eller inte. Varför skulle jag intressera mig för vad som händer i deras lilla ankdamm? Varför kan de inte få plaska runt där själva utan att någon förläggare tvunget ska ge ut boken?

Till mitt försvar ska jag säga att jag inte själv köpt boken. Jag har lånat den av Kulturutskottets ordförande i riksdagen….

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

13 Responses to Djävulsformeln – Carina Rydberg

 1. Håkan says:

  Nej,nej,nej och åter nej! Carina Rydberg är en av mina gudinnor; hon skriver fantastisk prosa. Den senaste, Den som vässar vargars tänder, är på sitt sätt ännu skickligare uppbyggd än Djävulsformen, Den högsta kasten och Nattens amnesti — de tre bästa av Rydberg som jag läst dessförinnan.

 2. site admin says:

  Smaken är som baken, dvs delad…:-)

  Tveksam till om jag ger henne en ny chans.

 3. Karin says:

  För att återkomma till vad som skrevs om man är intresserad av hennes sexliv eller deras ankdam vill jag påpeka att du må ha missat bokens innehåll. Boken handlar om människor, sen kan man ju vara intresserad av människor eller inte.

 4. Anonymous says:

  Snusfornuft!

 5. Magnus Persson says:

  Måste också säga att du enligt min mening har fel. Carina Rydberg är enligt min mening Sveriges, nu levande, bästa författare. Jag har i och för sig långt ifrån läst alla (vem har det?), men Rydberg är riktigt, riktigt vass.

 6. site admin says:

  Okej, nu har det gått mer än två år sedan jag läste Djävulsformeln. När tillfälle ges ska jag ge henne en ny chans. Inte minst för att jag blir mer och mer trött på Marklund/Läckberg-stilen.

 7. Cristel Nyqvist says:

  Jag läste den alldeles nyss (december 2007) och kan bara bocka och buga. Rydberg är en fantastisk prosaist. Kände mig mycket tveksam till Den Högsta Kasten (utifrån vad jag läst i tidningar), men fick kapitulera. Samma med Djävulsformeln… Har rört mig i samma kretsar som hon och känner igen både ensamheten och människorna. Skulle dock aldrig kunna skriva en så bra bok om det. Har alltid haft på känn att det är nåt sunkigt med Billgren! 😉

 8. Jojo says:

  Carina Rydberg är uppenbarligen en skönlitterärar författare numer. Rätt bra sådan också. Inte en till som skriver “Min Häst” -prosa.

 9. Danne says:

  Först vill jag tacka den som lagt upp .torrent så att jag upptäckt en ny författare jag aldrig (nål i en höstack) skulle uppmärksammat annars. kanske jag köper någon bok eller Två, vem vet? Om Du, Carina Rydberg, lägger upp en Pay-Pal på din hemsida så skulle jag ju kunna köpa av dig, när jag vill, och utan mellanhänder. Tänk om du fick halva gaget, dvs. minus bokförlag – trots det statliga medel!

 10. Pingback: yo mstuff! - Krig, krig, Rydberg och krig.

 11. PerK says:

  Instämmer helt med bloggaren. Jag tvingade mig själv att fortsätta bortom sidan 50 i hopp om att det skulle bli bättre. Jag blev besviken. Meningslös smörja.

 12. Tänk att detta inlägg från 2005 fortfarande kan dra kommentarer…:-)

 13. Anonymous says:

  Indeed, kedjan verkar fortsätta. Nyss läst ut den berättelse från ankdammen, som första inlägget kallade Djävulsformeln. Måvara en damm, men dykningarna under ytan är fascinerande. Som läsare av Formeln har jag själv erfarenheter av en annan typ av gäss än de som habiterar författarens damm, men spelet finns överallt. Carina Rydberg måste jag läsa mer av. Håller med någon innan som skrev; hon är definitivt vass. Och rolig! Dessutom har hon fått mig att vilja återuppta dykningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.