Medvetna logner eller obegriplig okunskap?

Svaret pa fragan i rubriken ar med all sannolikhet medvetna logner, men det ar anda sa skrammande att man inte vill tro det.

Nu befinner jag mig pa ett Internetcafe i Tibets huvudstad Lhasa. Sitter mellan tva killar som spelar Counterstrike (ar osaker pa namnet, har aldrig spelat det och ar hogst okunnig pa omradet). Nar jag kom in pa stallet sa var det forsta jag sag en skylt vad man inte fick gora har inne. Forsta punkten (men pa engelska saklart): Syssla inte med politik, for da kan ni fa problem. Egentligen hade jag inte behovt skriva mer, en liten skylt pa ett Internetcafe dar vanliga ungdomar sitter och spelar sager nastan allt.

Men jag ska givetvis forklara rubriken och forsta meningen. Idag har vi gjort ett antal besok och bland annat pa Women’s federation har i Lhasa. Enligt dem sjalva ar de en helt fristaende organisation som hjalper tibetanska kvinnor pa olika satt, med allt fran sakra fodslar till hjalp efter misshandel. Vid traffen sa berattade Carina Hagg fran socialdemokraterna om Sveriges syn pa sexkop och att vi har mycket prostitution trots denna lag och mycket annat arbete for att minska prostitutionen och hjalpa de prostituerade. Hon fragade ocksa om de hade stora problem med prostitution i Tibet och om de kinesiska soldaterna som finns har har ett forbud mot att kopa sex (vilket FN-soldater har nar de ar ute i tjanst).

Svaret vi fick var att det inte finns nagon prostitution i Tibet. Vi skrattade nastan, det finns inte ett land i varlden utan prostitution. Carina stallde en kontrollfraga, “menar du verkligen att det inte finns nagon prostituerad i Lhasa”. Svaret var ater, “det finns ingen prostitution i Tibet och alltsa ingen i Lhasa”. Traffen med Women’s federation fortsatte lite till, men svaret var alla lika intetsagande.

Nasta besok var pa Jokhangklostret i centrala Lhasa (det var pa Jokhangtorget som protesterande tibetaner och en hollandare dodades av kinesiska soldater for nagra ar sedan). Vi traffade en munk som visade oss runt och svarade pa fragor. Pa fragan vilka problem de upplevde svarade han forst av allt, att det finns sa manga prostituerade runt klostret….

Nar jag gick hit till Internetcafeet, det ligger mindre an 100 meter fran hotellet som vi bor pa, hann jag bli tillfragad av en ung tjej. Sa mycket var det med sanningen och arligheten for Women’s federation.

Under eftermiddagen hade vi en timme ledigt for shopping och jag passade pa att kopa nagra sjukt billiga skor och leksaker till min son. Plotsligt horde jag “mister” bakom mig, och som vanligt trodde jag att det var nagon tiggare (det finns mangder som ar sa fattiga att de maste tigga dagligen). Men den har gangen var det en kille och fyra tjejer som ville trana sin engelska. Jag pratade med dem i ca 10 minuter, forst om vardagliga saker och sedan forsokte jag komma in pa vad de tycker om Kina och politik. Jag berattade att jag traffat Dalai Lama, och da ville de ta pa mig. Jag fragade om de vill att han ska komma tillbaka till Tibet och svaret var “sjalvklart”. Men sedan vagade de inte prata mer med mig. Fastan jag stallde ytterligare politiska fragor och vi befann oss mitt pa ett bullrigt torg sa vagade de inte saga vad de tycker. Kontrollen ar stenhard och alla vet att ett ord for mycket kan betyda fangelse eller varre.

Det finns otroligt mycket mer att skriva om men nu kom det en ny kille till datorn bredvid och borjade roka, sa nu ska jag soka mig ut i friska luften. Ska forsoka ge ytterligare en rapport innan jag aker hem pa sondag.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Medvetna logner eller obegriplig okunskap?

  1. Jag var på Kuba förra året och upplevde ungefär samma sak. Folk pratade gärna med utlänningar, men om man kom in på ämnet politik så försvann deras engelskakunskaper i ett nafs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.