Orimligt straff för Percy Nilsson

Jag säger inte att domstolen dömt fel, det skulle jag aldrig göra. Däremot är lagstiftningen fel. För bara en vecka sedan debatterade vi straffskalor i riksdagen och mitt yrkande att se över straffskalornas längd i förhållande till varandra röstades ner av alla andra partier. Bakgrunden var att socialdemokraterna ville, vilket också skedde, höja straffskalorna för vissa ekonomiska brott.

Självklart ska det vara ordentliga straff för grova ekonomiska brott, men i Sverige är det nästan värre att begå ett skattebrott än att köra ihjäl en annan människa på fyllan. Jämförelsen kan låta grotesk, men blir relevant när vi ser att MIF:s Percy Nilsson dömts till ett års fängelse.

Ett års fängelse är väldigt mycket. Som en jämförelse kan sägas att av alla 1253 som 2003 dömdes till fängelse för misshandel var det bara sex (6) som fick mer än 12 månaders fängelse. Snittiden var fyra månader. Som en ytterligare jämförelse snittiden på några andra brott: Vållande till annans död 11 månader, Grov kvinnofridskränkning 11 månader, Grov stöld 11 månader, Sexuellt utnyttjande 11 månader, Utpressning 11 månader och Grov skadegörelse 10 månader. Detta är sant! Percy Nilsson fick ett längre straff än snittet för vållande till annans död i vilka de som rattfulla kört ihjäl en annan människa ingår. Percy Nilsson fick ett längre straff än snittet för Grov kvinnofridskränkning!

Detta är inte förvånande. Socialdemokraterna prioriterar den ekonomiska brottsligheten mycket högt. För högt om ni frågar mig. För inte så länge sedan debatterade vi regeringens handlingsplan mot ekonomisk brottslighet. Någon handlingsplan mot våldsbrott eller sexualbrott har jag aldrig sett. Det finns en speciell ekobrottsmyndighet, men någon våldsbrotts- eller sexualbrottsmyndighet finns inte. Och vi ser det på straffskalorna och därmed på de utdömda straffen.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Orimligt straff för Percy Nilsson

 1. NeonJudge™ says:

  Om socialdemokraterna hade varit bara en aning lyhörda så hade de inte kunnat undgå att vi är många som reagerar över detta. Måhända kan detta vara en del av förklaringen till socialdemokraternas fall i olika opinionsundersökningar. Om vi nu kryddar ovanstående anrättning en smula så ska visst fildelning vara ett ännu värre brott med upp till 2 års fängelse. Rimligt?

  Jag kan alltså på fylla köra ihjäl någon, jag kan begår grova ekobrott, jag kan sexuellt utnyttja någon, men nåde mig om jag laddar hem musik via internet.

 2. NeonJudge™ says:

  Liten komplettering till sakers (o)rimlighet, i detta fall i USA.

  “Over there” så är en ny lag, The Family Entertainment and Copyright Act, i antågande. Denna lag får man nog säga är en stor seger för filmbranschens lobbyister, eftersom straffskala för att dela med sig en (1) film via internet innebär upp till 3 år i fängelse. Alltså är det ett lika stort brott som dråp. Jag kan inte hjälpa att jag tycker att det börjar kännas som om film- och musikbranschen håller på att utvecklas till en alldeles egen statsmakt. Vilken industri har någonsin fått inflytande av denna grad tidigare? Nu bjuder vi alltså med det nya lagförslaget fullt ut in dom i Sverige.

 3. 21 åring says:

  I usa så styr pengar allt. Film/musik branchen och tobaks branchen har mycket pengar och många lobbyister i washington och därför får dom som dom vill.

  Sedan med percy! Varför dömde dom percy, e domstolen hårdare i skåne än i tex i göteborg? För där kom ju frölundas före ordförande undan utan fängelse för exakt samma sak…

 4. site admin says:

  Jag vet faktiskt inte vilka skillnader det var mellan Percy-målet och Frölunda-målet. Ska försöka ta reda på det.

  MVH Johan

Leave a Reply

Your email address will not be published.