Märklig “kassettavgift”

Fick igår en föredragning på Lagutskottet av företrädare för konsumentelektronikbranschen. De berättade om hur den nya upphovsrättslagen kommer att innebära vad gäller kassettavgifter.

Socialdemokraternas förslag som nästan alla partier förutom Centerpartiet stöttar ger en märklig snedvridning av konkurrensen mellan olika produkter. Nästan samma slags produkter får väldigt olika villkor. Socialdemokraternas förslag innebär att det blir “kassettavgift” på DVD-inspelare med inbyggd hårddisk, för en hårddisk på 240 GB blir avgiften ca 1700 kr. För videobandspelare, vanliga DVD-inspelare, DVD med yttre hårddisk och PC med TV-kort är avgifter noll kronor.

Varför denna skillnad för produkter som i princip har samma funktioner (förutom för PC:n som kan användas till så mycket mer)?

Jag tror att svaret är att justitiedepartementet är okunniga i frågan och inte förstått vad deras förslag innebär i praktiken. Ett tråkigt svar, men jag tror att det är så illa.

Givetvis borde DVD-inspelaren med inbyggd hårddisk också vara fri från kassettavgift.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

10 Responses to Märklig “kassettavgift”

 1. Johnnie says:

  Föredragingen hölls av en företrädare för konsumentelektronikbranschen på Lagutskottet?

  Var det ingen socialdemokrat där som kunde förklara hur de tänkt (eller inte) när faktiskt en, vad vi får kalla expert på området berättade vad förslaget innbär?

  Jag måste erkänna att ifall förslag görs utan liknande experter, eller ännu värre, TAS utan att konsultera dem, så blir jag lite rädd över ifall det finns fler lagar som också är bristfällig i sin förankring i verkligeheten.

  Om de nu har konsulterat någon så kanske det är samma liga som gett tips om mjukvarupatentlagen. Vilket faktist är ett snäpp värre.

 2. site admin says:

  Konsumentelektronikbranschen hade hört av sig till Lagutskottet för att de ville komma och berätta om sina synpunkter på lagförslaget. Det händer ganska ofta och ibland svarar utskottet att de får komma.

  Där var många socialdemokrater närvarande. Några av dem begärde ordet och försökte ställa frågor som skulle visa att de från konsumentelektronikbranschen hade fel. De misslyckades totalt eftersom de hade för dålig kunskap.

  En socialdemokrat försökte hävda att DVD-inspelare med inbyggd hårddisk används för att kopiera hyrda DVD-filmer. Men branschföreträdarna berättade för henne att det inte fungerar. Den funktionen finns inte, åtminstone inte på de apparater som finns på marknaden idag.

  Däremot går det att göra så med en vanlig PC med brännare och på dessa finns det ingen “kassettavgift”.

 3. Johnnie says:

  Känns det inte som en självklarhet att berörda branschen borde bjudas in till dylika möten för åtminstone ge sin syn och expertis på saken. Dessa ska kanske inte behöva “be” om att få komma och “ibland” få det. Detta borde vara praxis kan man tycka.

  Skönt att höra att de verkat förlora debatten med bristade kunskap som akilleshäl. Hoppas nu bara att de tar åt sig vad som hände på utskottet.

 4. site admin says:

  Det normala förfarandet är att alla berörda instanser, såväl offentliga som privata, har yttrat sig i en remissrunda före propositionen läggs fram för riksdagen. Så har även gjorts med upphovsrättslagen.

  Tyvärr väljer ofta regeringen att lyssna på de remissinstanser som yttrar sig i den riktning som regeringen själv vill gå.

  Vad gäller sossarna i riksdagens lyhördhet har jag tyvärr inga som helst förväntningar. De har helt enkelt inget att säga till om. Regeringen lägger fram sin proposition och sedan är det bara för S-riksdagsledamöterna att trycka på rätt voteringsknapp.

 5. Markus "LAKE" Berglund says:

  Jag säger som Grynet “Det är ju HELT SJUKT!”.

  Angående “kassettavgiften” så funderar jag på vart pengarna går. Jag har
  för mig att STIM fick de penganra förr, men så kan det ju inte vara nu när
  det handlar om DVD-skivor. Då borde ju även filmskapare, fotografer och
  alla andra kreatörer som gör något som kan lagras i digital form…

 6. site admin says:

  Kassettavgiften går till en organisation som heter Copyswede som sedan fördelar pengarna till olika innehavare av upphovsrättsskyddat material. Riktigt hur fördelningen av pengarna går till vet jag inte, men jag har inte hört att någon är missnöjd med fördelningssystemet.

 7. Fredrik Jarl says:

  “when the money keeps rolling in, you don’t ask how”

 8. NeonJudge™ says:

  Har jag missförstått detta fullkomligt? Visst ska väl hårddisken i en dator beläggas med kassettavgift också?

  Johnnie, tyvärr så fattas alltför många beslut utan att beslutsfattarna har den erforderliga kunskapen. Sen kan det gälla kassettavgifter, problematiken kring Linux och mjukvarupatent eller rent allmänt det totalknasiga i att just den digitala världen ska särhanteras vad gäller upphovsrättlagen. Samma lagstiftning oavsett medium verkar väl rimligt?

  Den nya lagstiftningen kring upphovsrätt kommer bli startskottet på en klappjakt (med stora kostnader för rättsväsendet som följd)på fildelare och dels så kommer den att ha den mindre tilltalande effekten av att begränsa teknisk utveckling i Sverige.

  Jag vill gratulera partierna som röstar för den nya upphovsrättslagen till att de på ett fantastiskt sätt skjuter alla oss svenskar i foten.

 9. Rickard says:

  Jadu, jag finner inga ord om denna nya avgift, som jag för övrigt ser mer som en straffavgift. Den nya avgiften innebär en höjning på cirka 1000 kr för en spindel med 100 DVD-R-skivor, i dagsläget kan man få en sådan för 600 kr.

 10. Peter Bondra says:

  Jag jag undrar hur jag som upphovsman ska få tillgång till dom pengarna som en privat organisation har tagit på sig att dela ut, folk laddar ju ner min musik, mina små filmer producerar, jag bara frågar hur?

Leave a Reply

Your email address will not be published.