Fler köpta filmer på video och DVD (trots fildelningen)

Skivbranschens enda förklaring till färre sålda CD-skivor i Sverige är fildelning. Men om fildelningen påverkar musikbranschen så negativt borde väl även filmbranschen påverkas på samma sätt? Statistiken visar det omvända. Antalet biobesök minskade visserligen under 2004, men antalet sålda filmer på video och DVD ökade dramatiskt.

Kanske är det så att den ökade tillgängligheten till film via nätet ökar intresset för film generellt. Inte bara för nya filmer som går på bio utan även för äldre filmer som hade sin biopremiär långt innan filmintresset vaknade.

Jag har ingen bra förklaring till nedgången i antalet biobesök, men jag är tveksam till att fler filmer sedda i hemmet på video och DVD eller via nedladdning är den största förklaringen. Då borde nedgången ha kommit tidigare. En förklaring kan vara fler filmkanaler som är tillgängliga för många, en annan kan vara att det varit sämre utbud under 2004. Den dåliga konkurrensen inom svensk bio kan säkert också vara en delförklaring.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

23 Responses to Fler köpta filmer på video och DVD (trots fildelningen)

 1. Jan says:

  Jag kan inte tala för massan men jag (och flera runtomkring mig) har helt enkelt tröttnat på att gå på bio.

  Jag/vi har tröttnat på att få betala 100 spänn (varav fem för att jag minskar på arbetet för SF!) för det stora nöjet att få filmen förstörd av att:
  *Folk tar med sig sina barn och måste direkttolka
  *Folk som inte stänger av sina mobiltelefoner och tycker det är kul att prata/sms:a under filmen
  *Folk som tycker det är kul med laserpekare på bioduken
  *Folk som har långa samtal med personen bredvid sig
  *Folk som asgarvar vid dramatiska scener
  *Folk som har badat i parfym
  *Folk som stinker rök
  *Man inte kan pausa om man skulle behöva gå på muggen
  *Stolarna för det mesta är obekväma och saknar benutrymme
  *Bioduken är placerad så man får nackspärr (har hänt!)
  *Man inte får sitta bekvämt eftersom folk bakom en då inte kan se den nedre delen av bioduken
  *Lokalen är äcklig (detta händer ibland trots stort jobb från personalen)
  *Att man i Sverige inte får sitta kvar ens under eftertexterna eftersom alla har så bråttom ut.
  *Biografen har satt ljudet för högt

  Istället så kan man för en billig peng se filmen hemma hos sig eller nån polare. Man slipper allt som jag har gnällt om och det blir faktiskt mysigare. Visst, man får inte riktigt lika bra ljud, men det stör mig inte så mycket och man kan dessutom i lugn och ro diskutera filmen när man har sett färdigt den utan att bli sönderstressad. Man kan äta middag till filmen om man så känner för det och tilltuggen blir mycket billigare. För att inte tala om det faktum att det blir lättare att se till att man har tilltugg under hela filmen om man vill det.

  Det är helt enkelt inte värt att gå på bio.

 2. HE says:

  Det är inte helt långsökt att säga att den ökade DVD-försäljningen faktiskt tycks vara mer eller mindre en effekt av fildelningen.

  Titta på alla bolag som startats under de senaste 5 åren som exempelvis “asian vision” (som är underbolag till universal om jag minns rätt) där man släpper asiatiska moderna filmer i svenska DVD-utgåvor med svensk text till. På samma vis har alldeles nyligen en ökad produktion av svenska DVDs med anime (japansk tecknad film/tv-serier) tagit fart.

  Detta är två kulturer som tidigare varit ganska svårsålda på den svenska marknaden, men i och med den fria spridningen av kultur har intresset ökat och idag har de flesta människor under 25 kommit i kontakt med asiatisk modern film och anime genom den nya tekniken – inte som när jag började intressera mig för detta och bytte videoband med de få på min skola som delade intresset. Fast även detta är ju tydligen olagligt snart…

  Kort sagt, en ökad tillgång till kultur utan tvångsmatning genom PR-kampanjer tycks ha inverkat positivt på filmintresset, särskilt för tidigare smala genrer. Detta öppnar för nya marknader och potentiella ekonomiska vinster för de företag som vågar gå den vägen i stället för att tvinga människor att betala så fort de överväger att se en film i någon form – och bötfälla dem orimliga summor när de inte gör det.

 3. Niklas says:

  Jan,

  Jag tycker att du överdriver. Mycket sällan drabbas jag av de händelser du radar upp. Jag kan faktiskt inte erinra mig en enda gång jag blivit störd på bio.

  Tycker dock att det inte är lika kul som när man var tonåring, man har ju sett rätt mycket och kraven har höjts. Just därför går jag mer sällan.

 4. Jan says:

  Niklas,

  Bara för att dina erfarenheter inte stämmer med mina så betyder det inte att jag överdriver. Jag vet inte var du bor och var du ser dina filmer, men uppenbarligen så är folk mer väluppfostrade där du bor (eller i alla fall de gånger du går på bio). Såg du för övrigt min disclaimer i början om att min post inte gällde alla? Jag talade alltså utifrån mina egna erfarenheter. Om du inte råkar ut får det jag skriver om så kan jag bara gratulera.

  De senaste tio gångerna jag har gått på bio har det bara varit två gånger som jag inte har råkat ut för minst ett av ovanstående. Vid två olika tillfällen har jag försökt sätta mig bekvämt för att min rygg har gjort ont och fått höra att jag skymmer sikten för personen bakom (och jag är ca: 180cm lång). Hur kul är det att sitta minst halva filmen och ha ont i ryggen? Alternativet är ju såklart att börja tjafsa med personen bakom och då sabbar jag filmen inte bara för mig själv utan även för massa folk runtomkring. Vid två olika filmer så har mammor suttit och översatt från engelska till svenska åt sina barn, vilket är fruktansvärt störande.

  Något som händer vid varje film (och som stör mig mycket) är just det att alla stressar iväg efter det att filmen är kvar. Det är få som sitter ner så snart eftertexterna börjar rulla. Jag tycker om att efter en film kunna sitta kvar och “låta den sjunka in”, kanske kolla upp nåt namn i eftertexterna och bara ta det lugnt.

 5. John says:

  Folkpartiet säger nu ja till den nya sjuka upphovsrättslagen.

  http://www.folkpartiet.se/templates/PressReleaseListing____14370.aspx

  Likaså säger Kristdemokraterna ja.

  Endast Centerpartiet och Miljöpartiet har idag sunda åsikter kring den nya upphovsrättslagen.

 6. Niklas says:

  John,

  Härligt att se att moral och rättvisa finns kvar bland topppolitiker. Vad skulle nästa steg bli annars? Det är okay att stjäla – ibland – och om man är desperat? På så sätt är detta mycket viktigt, en markering och kanske en milstolpe. Nu får vi hoppas att industrin tar tag i detta ordentligt och skapar tjänster för nedladdning etc. Även fast det är trevligt att besöka videobutiken ibland.

  Jan, beklagar ditt lidande, själv är jag under medellängd och har klarat mig från det dilemmat.

 7. Niklas says:

  Linander,

  Hör inte till ämnet, men hur ställer sig centern till att samarbeta med (s) efter nästa val? Jag är för en alltigenom borgerlig regering, men jag föredrar s + c framför s + mp. Det vore bättre för Sverige om ni kunde tänka er ett samarbete. Fast sådant kanske ni inte vill avslöja nu?

 8. Johan Linander says:

  Någon S+C-regering kommer jag aldrig att rösta för. Det är socialdemokraternas politik vi vill ändra på och det kan vi aldrig göra genom att samarbeta med dem. Sverige behöver en borgerlig regering och det är målsättningen med valet 2006, utöver att Centerpartiet ska få ett större stöd såklart.

 9. Niklas says:

  Ok,

  Men för Sverige ger s + c en riktning åt höger, emedan s + mp ger en riktning åt vänster. Om man endast ser vad som är bäst för Sverige måste det väl vara bättre med en riktning åt höger? Om ni säger Nej till (s) blir det indirekt en vänsterpolitik i Sverige, förutsatt att valresultatet blir ungefär samma som 2002 förstås.

  Jag förstår att ni vill hålla ihop en borgerlig allians och det är mycket bra, men i värsta fall uppstår sådana här frågor om valresultatet blir på ett visst sätt.

  Miljöpartiet är framstegsfientliga och ett stort hot mot Sverige med sina odemokratiska och ondskefulla åtgärder som trängselskatt, höjd fordonsskatt, höjd bensinskatt, fri piratkopiering – kort sagt, käppar i hjulet var helst de hittar hjul. De är ett gäng kommunister som tagit på sig gröna baskrar helt enkelt.

  Vad som helst är bättre än miljöpartiet. Lås er inte för mycket vid ideologiska skäl och prestige, vad är bäst för Sverige?

  Fundera på saken.

 10. NeonJudge™ says:

  Johan,
  du lyfter fram en viktig parameter när det gäller minskningen av gjorda biobesök. Jag kan ha fel (sparka på mig om jag missminner mig), men t.ex. så hade ingen av Sagan om ringen-filmerna under 2004. Stora filmtitlar (eller brist på dom) kan givetvis påverka antalet biobesök.

  För min egen del så kan jag helt enkelt säga att jag har slutat gå på bio nästan helt.

  -Jag bor på en liten ort med en liten biograf (att åka 10 mil tur och retur till ett bättre utbud känns inte aktuellt) som har begränsade möjligheter vad gäller vilka filmer som ska visas.
  -Jag har en mkt bra bio-hemmaanläggning och egna bekväma fåtöljer samt en microvågsugn för att göra pop-corn.
  -Jag köper många DVD-filmer i takt med att de dyker upp ngt prissänkta. En bra film är en bra film oavsett hur ny eller gammal den är.

  Enkelt uttryckt, biografen har mer eller mindre spelat ut sin roll för just mig. Detta beslut är helt och hållet mitt eget och taget oavsett vad filmbranschen tycker om saken. Det som i detta sammanhang kan göra en fullständigt vansinnig är att de av oss som tycker/agerar likadant nu indirekt är orsaken till filmbranschns agerande. På ett mycket märkligt sätt (och utifrån branschens oförmåga att förstå) så är det bl.a. mitt fel att branschen gör sådant som att (i mitt tycke) göra intrång i vår personliga integritet samt att sätta vår svenska rättssäkerhet i gungning.

  Musik då? Sorry, jag vägrar helt enkelt att betala 180-200:- för en till två bra låtar på ett helt album.

  En nyhetsflash riktad till film- och musikbranschen:
  Det finns ingen som helst automatik som gör att jag kommer att köpa det ni tycker att jag ska köpa och till vilket pris ni än bedömer att jag ska betala. Så enkelt är det, fildelning eller inte fildelning.

  Tack Johan & Centerpartiet för att ni står upp för sunda förnuftet i denna fråga.

 11. Niklas says:

  Denna länk kanske får er att fatta problemet:

  http://www.aftonbladet.se/vss/noje/story/0,2789,631222,00.html

  Dessutom svarar ca 50 % att de får tag i musik genom att ladda ner gratis från nätet. Centern, ändra er idiotiska ståndpunkt i frågan och sälla er till de med etik och moral. Skäms på er! Borgerliga ska förstå mer av en fungerande, rättvis marknadsekonomi.

 12. Niklas says:

  Obs, nu måste kopiera HELA länken från ovan, annars funkar det inte.

 13. NeonJudge™ says:

  Niklas,

  om du skärper dig lite och läser hela den artikeln till slut så kommer du att upptäcka att musikbranschen till slut vaknat och åtminstone kommer att ge det svenska folket ett litet alternativ. iTunes är i och för sig inte perfekt heller, men det är ett klart fall framåt.

  Ursäkta mig om jag påpekar att en fungerande marknadsekonomi låter marknadskrafterna styra utvecklingen. Så har det inte varit hittills. När det gäller t.ex. skivbolagen så har de bara visat en vilja att stärka sitt eget oligopol genom att välja vad vi vill ha och hur vi vill ha det.

  Om det nu kommer att ges ett alternativ där man på ett bra sätt kan köpa sin musik och ladda ner den så lär knappast den siffra du nämner (50%) att bestå. Du får ursäkta mig för att jag säger det, men du verkar ha rört till ditt resonemang rejält. F.ö. så kan jag inte säga att jag sörjer cd-singelns död. Sen den produkten kom så har jag kanske köpt en eller två sådana skivor. Hur kul är det att höra samma låt var tionde minut i bilen alt. att byta skiva var 10:e minut? För du kan väl ändå inte mena att jag ska kopiera av en sån singel till en vanlig cd? Eller ska jag kanske konvertera den till mp3 så att jag kan ha den i min mp3-spelare… Hmmmmpf, det får jag nog knappast enligt den nya lagen.

  Ytterligare en reflektion ang. ditt inlägg: I en centerpartists blogg lägger du in en länk till en socialdemokratisk tidning. Dessutom en socialdemokratisk tidning som har ägarintressen i Poplife. Verkar genomtänkt…

 14. Niklas says:

  Är Aftonbladet en socialdemokratisk tidning? Hur då? Jag är borgare hur som helst, du kan inte hålla på och hårdra Expressen/Svd borgerlig Aftonbladet socialistiskt och påstå att allt är propaganda i dessa tidningar. En närmare genomläsning bringar klarhet i att vissa sådana tendenser finns ja, men ett hyfsat stort mått av oberoende existerar fortfarande skulle jag vilja påstå.

  Min poäng är inte att skivbolagen erbjuder dåliga tjänster, utan att den fria nedladdningen uppenbarligen skadar intäkterna.

 15. NeonJudge™ says:

  Och min poäng är att du måste vända på ditt resonemang. Det går inte att sitta i båt med ett jättehål i skrovet och klaga över att man blir blöt och att båten sjunker. Kliv istället över i en båt med helt skrov och fortsätt att färdas på vattnet.

  Med online-alternativ till de försäljningskanaler som man har nu så ska du se att skivbolagens intäkter ökar på bekostnad av olaglig nedladdning. Kasta bara ett öga på den massiva intäkt som iTunes har gett i USA sedan den tjänsten startade.

  Se den nuvarande fildelningen som en skarp protest. Självklart så ska musikskapare tjäna pengar på sina alster.

  Om vi ska dra en jämförelse som i hög grad relevant så kan vi se till Betamax-fallet i USA. Då det begav sig så ville filmbranschen i princip förbjuda videobandspelare eftersom de skulle möjliggöra kopiering av filmer. Tack och lov så fick branschen bakläxa då. Då tvingade branschen att anpassa sig och sedermera så blev just videofilmsförsäljningen och uthyrningen en av branschens största intäkter.

  Om branschen ägnar mer kraft åt att möta sina kunders kravbilder så kommer intäkterna per automatik. Det är vad jag vill kalla en grundstomme för marknadsekonomi. Envisas branschen med att förvägra kunderna den produkt som kunderna vill ha så innebär det inte att kunderna köper det som levereras. Tänk tanken i förlängningen: skivbolagen beslutar sig för att vi svenskar endast vill köpa Britney Spears och därför beslutar man sig för att 95% av den musik som importeras till Sverige är just Britney Spears. Om branschen beslutar sig för att det är dessa “plastbitar” vi VILL ha, hur ska vi göra då? Säga jatack och amen?

  “Är Aftonbladet en socialdemokratisk tidning?” frågar du.
  Nedan följer ett utdrag ur Aftonbladets redaktionella policy som reviderades senast 2001.

  “Aftonbladet är oberoende socialdemokratisk. Detta avspeglas i ledarredaktionens material, inom vida ramar också i kulturredaktionens.”

  Var det svar på din fundering?

 16. Niklas says:

  Ok. Det beror alltså på hur man tolkar ordet socialdemokratisk. Jag tolkade det som att de får stöd av partiet i form av bidrag etc. Jag antar att policyn syftar på ett ideellt stöd från Aftonbladet i form av åsikter etc?

  Hur som helst, jag börjar undra om det ligger taktik i centerns ståndpunkt vad gäller piratkopiering? Det kanske är bra att ett borgerligt parti står för det. Nu har vänsterblocket och högerblocket varsin kandidat som är för fri nedladdning. Viktiga väljare behöver nu inte byta block om de anser att fri nedladdning är oerhört viktigt.

 17. Johan says:

  Niklas, det är knappast taktik som avgör vår ståndpunkt i olika politiska frågor. Snarare tycker jag att vi bör fråga oss varför det endast är riksdagens två minsta partier som tycks ha förstått betydelsen i denna fråga för så många tusentals medborgare.

  Att frågan delvis gäller att Sverige ska följa ett EU-direktiv kan inte få betyda att vi inte ska acceptera att regeringen lägger fram en mycket dålig lagstiftningsprodukt.

 18. NeonJudge™ says:

  Johan,
  troligen så kan det ligga någonting i följande.
  De mindre partierna har sannolikt ngt högre i tak, vilket i sin tur kan skapa ett klimat där enskilda politiker har någonting för att sätta sig in i olika frågor. Hur många av t.ex. de socialdemokratiska riksdagsledamöterna ska vi tro har mer än en rudimentär insikt kring hela upphovsrättsproblemet?
  Troligen så är de ytterst få, och detta är skrämmande. Här ska alltså fattas ett viktigt beslut i riksdagen och så vet inte den större delen ens vad de beslutar om. Jag har respekt för att man omöjligtvis kan sätta sig in i alla detaljer vad gäller alla beslut, men det handlar ju för jösse namn en otroligt mångfacetterad fråga som kan leda till enorma återverkningar. Bara för att det kommer ett direktiv från EU så innebär det ju inte att det är bra och att man ska skapa ett hastverk som knappast är avsett att skydda de egna medborgarna.

 19. John says:

  Kanske lite tidigt att fråga – men kommer Du Johan Linander att ställa upp i riksdagsvalet 2006? Kommer Du att finnas med på listorna?

  Vi behöver en person i riksdagen som är insatt i dessa uppenbarligen svåra upphovsrättsfrågor och som kämpar för rätt sak.

 20. site admin says:

  Visst kommer jag att ställa upp i nästa års riksdagsval. Vi har just haft vår interna medlemsomröstning i Skåne och min förhoppning är att jag får stå först på riksdagslistan i södra Skånes valkrets även det här valet.

  Det är viktigt att det finns personer med olika kunskaper i de olika partierna, men det är ändå partiernas grundläggande ideologier som bör vara det viktigaste. Att Centerpartiet landar på att tillåta nedladdning ser jag själv som ett uttryck för att vi ser människan före “systemen”. Något som socialdemokraterna är helt värdelösa på, men som t.ex. miljöpartiet är ganska bra på (även om jag tycker att de numera för ofta ser kollektiva lösningar på problem, kanske har de suttit i socialdemokraternas knä för länge).

 21. Niklas says:

  He… stämmer det att en riksdagsledamot som suttit två mandatperioder får livstidslön? Hur skulle det fungera? Om de arbetar med annat sedan så minskas livstidslönen med motsvarande eller är det som att vinna dubbla trisslotter och kvittera ut 45 000 kr/mån resten av sitt liv oberoende av annan inkomst? Hmm… om det stämmer är det ett mycket konstigt system som måste förändras.

 22. NeonJudge™ says:

  Niklas,
  med all respekt, men ditt inlägg är fullständigt off-topic.
  Du kan läsa om villkor o.s.v. på nedansående adress.

  http://www.riksdagen.se/faktabl/inkomstgarantier2.asp

 23. Peter Bondra says:

  Kan ju vara så att man inte bara vill se MADE IN USA skit på bio bara, jag brukar importera mina filmer fr tex Japan, Tjeckien, Slovakien, Polen, Danmark, Frankrike, Tyskland sånt som aldrig visas på bio här och som är skitbra. Efter 9/11 har det bara blivit skit på bio likson USAs paranoida inställning till andra länder…

Leave a Reply

Your email address will not be published.