Hur påverkar man ett riksdagsbeslut?

Det är nog många som skulle vilja ha en patentlösning hur man påverkar de som ska fatta beslut i en fråga. Hade jag själv haft ett bättre svar än andra har så skulle jag startat ett lobbyingföretag och tjänat mycket bättre än vad jag gör som riksdagsledamot. (Visst har vi bra betalt, men jag har ändå ungefär samma “timlön” som min pappa har som är snickare.)

Men en sak vet jag om riksdagsledamöter och det är att vi faktiskt är känsliga för mångas åsikter under en längre period. Det räcker inte att försöka berätta en sak en gång utan upprepning är väldigt viktigt. Dessutom måste det vara sakligt och inte för långt. En bra rubrik på ett mail är avgörande eftersom vi får så många mail att en hel del faktiskt blir slängda oöppnade eller åtminstone olästa. Personliga och inte massförsändelser ökar också chansen för att det ska bli både läst och besvarat.

Även om man själv känner det som att alla ständigt pratar om “frågan”, i det här fallet om nedladdning av musik och film, så är det inte alls säkert att de som egentligen är måttligt intresserade ens uppfattat att det är en stor fråga. Därför gäller det nu att hänga i och fortsätta med att både påverka riksdagsledamöterna direkt genom mail och indirekt genom artiklar och insändare i tidningarna.

Det blir inte lätt att nå en majoritet i riksdagen för att avslå regeringens proposition, men det kan gå och jag kan åtminstone lova att jag ska göra allt jag kan.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

20 Responses to Hur påverkar man ett riksdagsbeslut?

 1. Niklas says:

  Linander,

  Svarar du någonsin på inlägg här?

  Min fråga till dig är hur du tänkt att en framtida lösning ska se ut vad gäller upphovsrättslagstiftning, artistens rätt att kontrollera sina verk samt ersättning till artister för uteblivna intäkter? Du säger att ni kommer att rösta emot regeringens förslag, men hur ser då ert framtida förslag ut vad gäller totallösning?

  Dessutom oroar det mig att du kämpar så hårt för att missunna artister deras möjligheter att själva få bestämma över sina verk. Du sitter i riksdagen! Du kan gotta dig åt folkets stöd, innerst inne är jag övertygad om att du inser att det är fel, liksom övriga befolkningen också inser, men latheten bedrar visheten.

  Hur ser er framtida totallösning ut?

  / Niklas

 2. Niklas says:

  Denna länk belyser några av problemen med nedladdning:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=396207&previousRenderType=1

  Är du fortfarande lika övertygad Linander om att du inte bidrar till snedvriden konkurrens för media-industrin?

  / Niklas

 3. John says:

  Niklas!

  Forskaren säger att filnedladdningen _inte_ påverkar försäljningen nämnvärt, om jag nu inte läser fel.

  Självklart säger IFPI emot – men jag tror nog mer på en oberoende forskare än IFPI =)

 4. Niklas says:

  John,

  Oberoende Dn säger också att “Samtidigt får svenska skivbutiker stänga, eller försöka överleva på att driva kafé i sina lokaler. Och många musiker vittnar om hur intäkterna snabbt krymper.” Litar du på Dn?

 5. John says:

  Niklas!

  Det är mycket möjligt. Det är nog ingen som säger att filnedladdning inte påverkar industrin, men frågan är hur mycket. Forskaren lägger sen fram orsaker till varför det är så. Bland annat dras slutsatsen:

  “- Vi ser att det har krävts 5.000 nedladdningar för att skivförsäljningen ska minska med ett enda exemplar. Det rimmar ju illa med de larm som kommer från skiv­industrin, säger Felix Oberholzer-Gee. “

 6. Niklas says:

  Notera dock att undersökningen är minst ett år gammal samt att Lunarstorm-undersökningen ger vissa andra insikter. Givetvis drabbas försäljningen. Jag kan ju göra en egen hermeneutiskt introspektion och notera att nedladdning i viss mån får mig att inte masa mig iväg till videobutiken i samma utsträckning.

  Alltså måste ansvariga politiker skapa incitament för att inte främja asymmetrisk konkurrens, bla. Linander, som dessutom är borgare. Skäms.

  Det har varit ett jävla tjat från politiker att tax free inte är bra då det skapar orättvis konkurrens, vad kan man då säga om detta?

  / Niklas

 7. Nikklas says:

  Lunarstorm-undersökningen gav en annan bild.

  Politiker tjatar ofta om att Tax Free skapar orättvis konkurrens, vad gör då inte ett förslag som detta?

  Jag kan genom egen hermeneutisk introspektion se att fildelningsmöjligheterna inte får mig att masa mig iväg till videobutiken i samma utsträckning. Därför måste ansvariga politiker skapa rättvisa incitament.

  Givetvis kommer situationen för industrin att bara bli sämre och sämre.

  / Niklas

 8. Erik says:

  Niklas, tycker du verkligen att det är rimligt att kriminalisera flera hundratusen svenskar för något som i de flestas medvetande inte klassas som ett brott?

 9. Niklas says:

  Erik,

  Tycker du det är rimligt att demokratin inte skall få råda i gamla Nazi-Tyskland där Hitler var folkvald och genomförde judeutrotning enligt sin politik?

 10. Niklas says:

  P.S. Jag förstår inte varför Linander inte svarar på mitt första inlägg? Om centerpartiet inte är klara med ett alternativt lagförslag får du gärna skriva det.

 11. Johan Linander says:

  Det förekommer ett antal frågor och det är bra. Jag tycker också det är många bra svar som kommit utan att jag själv har svarat.

  Till frågan om “totallösning”.

  Jag tror inte att det finns någon “totallösning” som gör att alla blir nöjda. Det är inget unikt med upphovsrättsfrågan utan tvärtom det man ställs inför varje dag som politiker. Men här ska du få några delsvar:

  1. Lagförslaget är så oöverskådligt att Lagrådet kallar det för “lappverk” och säger att det möjligtvis kan accepteras som provisorium. Ett så dåligt lagförslag kan inte godtas när det handlar om att kriminalisera halva Sveriges yngre befolkning.

  2. Vi i Centerpartiet vill nå samma lagstiftning för den digitala miljön som för den “vanliga världen”. Om du köper en piratkopierad CD-skiva på Kiviks marknad så begår du inget brott, men om du kopierar den vidare så begår du brott. Detsamma ska gälla i den digitala världen. Att ladda ner är okej för privat bruk eftersom vi inte kan begära av nedladdaren att han vet om musiken eller filmen är upphovsrättsligt skyddad, men att själv sprida ska vara olagligt eftersom då kan vi kräva kontroll av upphovsrätten.

  3. Ett förbud mot nedladdning av musik och film hjälper möjligtvis branschen marginellt, men det kan inte motivera att vi som lagstiftare ska kriminalisera nedladdning för privat bruk.

  4. De av polisens resurser som ska användas för att kontrollera upphovsrätter ska inte användas för att jaga privatpersoner som laddar ner för privat bruk utan för att ta de som systematiskt sprider upphovsrättsligt skyddat material, och framförallt de som gör det för att tjäna pengar.

  5. Branschen måste anpassa sig till nya förutsättningar. Jag har inte svaret på exakt hur det ska ske, men många andra bra svar har givits i kommentarererna tidigare. Idag har jag också pratat med Bert Karlsson om Centerpartiets ställningstagande och han håller med om att branschen gjort fel som försökt motarbeta istället för att dra nytta av tekniken.

  6. Upphovsrätt och äganderätt är två helt olika saker. Bakgrunden är att tar man en bil så har ägaren inte kvar sin bil, men “tar” du en låt så har ägaren fortfarande kvar den. Därför finns det olika lagstiftningar. Företag lägger miljarder i utveckling av nya mediciner trots att de vet att de kan kopieras lagligt efter några år när patentet går ut.

  7. Det finns mängder av musiker som är positiva till fri nedladdning. Idag hörde jag Timbuktu hålla med.

  8. Jag har idag också fått veta att det redan finns möjlighet till att surfa utan någon risk att bli spårad. Jag tror att förkortningen P2P2P används. Det är säkert någon av er som läser detta som kan tekniken bättre än jag kan, men jag kan konstatera att Bodströms lagstiftningsförslag blir ett kraftigt slag i luften med denna teknik.

  Jag skulle kunna komma med fler “delsvar” men nu ska jag gå och trösta min son som just vaknade. När han blir stor nog för att sitta vid datorn och ladda ner musik så är jag övertygad om att vi skrattar åt försöken att stoppa nedladdningen med en föråldrad upphovsrättslagstiftning.

  MVH Johan

 12. John says:

  Tack för det uttömmande svaret Johan.

  Jag instämmer i samtliga punkter. Ang. punkt 8 och P2P2P så finns det, precis som du säger, redan ett antal dylika program.

  Dessa program gör det helt omöjligt att spåra varifrån informationen ursprungligen kommer ifrån, och ger total anonymitet. Självklart har även detta sina brister, men på det hela taget kommer det göra det omöjligt för myndigheter att spåra en enskild dator om de inte har fullständig kontroll över nätet.

  Själv ser jag ett antal nackdelar med utvecklingen. Människor skaffar sig mer och mer anonymitet och krypterar sin data för att vara säkra från insyn från “storebror”. Detta är kanske positivt – men samtidigt bidrar det till att människor vi inte vill ska ha rättssäkerhet och integritet (läs: grova brottslingar) får det.

  Jag ser alltså även den nya lagen som någonting som kommer bidra till grova brottslingars anonymitet.

 13. Björn Bergqvist says:

  Till Niklas:

  Jag vet att detta inte är ett diskussionforum men jag har följt dina inlägg här ett tag. Du verkar sakna förmågan att lyssa och ta till dig det breda perspektivet som krävs i denna svåra fråga eftersom du bara upprepar dig hela tiden.

  Du angriper aggressivt alla som förespråkar kopior för enskilt bruk och pratar om den fria marknaden som sätts ur spel som om du hade skrivit boken om den. Man kan observera industrins “fria marknad” genom deras regionsindelning, gemensamma prissättning, motvilja till alternativa disrtibustionssätt och riktlinjer för DRM för att få en bild av vad DE menar.

  DRM ger den nya lagen, som Centern tackar nej till, MYCKET otrevliga konsekvenser. Operativsystem som inte anses som intressanta för bolagen kommer att lämnas helt utanför. Vilket gör det olagligt att spela sin köpta musik på vissa tekniska plattformar. “DVD-JON” knäcka för några år sedan DVD-skyddet för se film med sin DVD-spelare på en Linuxmaskin inte för att tjäna pengar. Behöver jag nämna att han blev åtalad?

  Industrin skulle få en oerhörd makt över hårdvarumarknaden och om vilka operativsystem och programvaror vi får använda för att spela upp musik/film i våra hem om lagen går igenom. Om bolagen inte i förväg har godkänt det OS och program som kunder vill använda kan de ju alltid polisanmäla dom? Detta ÄR ett stort hinder för en sund konkurrens och utveckling.

  I USA håller bolagen på att stämma fildelarprogramskapare för att de anses vara byggda för att begå brott. Man vill på så sätt ta bort den lag som en gång i tiden tillät Sony att skapa videokassetten. Är det att främja sund konkurrens och teknikutveckling? Varför anmäler ingen vapenindustrin eller bilindustrin med samma argument?

  Det finns ingen motpol som lageförslaget ser ut nu. Den står helt och hållet på mediabolagens sida. Om lagen skall fungera måste det till en parallell lagstiftning om att media skall vara tillgänglig i format för alla tekniska plattformar med böter för de bolag som inte följer den.

  Min åsikt är att det är betydligt viktigare att försvara en fri och en hälsosam konkurrensutsatt marknad som gynnar teknikutveckling än att sätta dit en privatperson som vill kopiera en Elvis-låt till sin MP3-spelare.

 14. Erik says:

  Niklas hänvisar i sitt svar till Hitler och Förintelsen, och därmed har han redan förlorat debatten. Godwins lag! Game over!

 15. Niklas says:

  Björn Bergqvist,

  Som sagt, det låter oskyldig att “ladda ner en Elvis låt till sin mp3-spelare”. Skivförsäljningen har rasat i USA med 25 % sedan fildelningen blev ett allmänt spektakel. DET är något att ta fasta på. DET är ett resultat av folks lathet och girighet att få ta tillvara “enskilda verk”. Jag har själv laddat ner filmer och det kännns väldigt märkligt att få tillgång till en film helt gratis som ofta har kostat åtskilliga hundratals miljoner kronor. Det känns inte alls bra och helt orättvist.

  Visst har piratkopiering en fördel i och med att det fungerar som konkurrens till bolagen, och därmed pressar priser och förhoppningsvis utvecklar programvaror, men den har också betydande nackdelar.

  / Niklas

 16. Niklas says:

  Erik,

  Haha… Godwins lag. Okey, för att tillfredställa din omåttliga hunger vad gäller olika formler och sannolikheter gör jag avkall på nazister som jämförelser och referenser.

  Vad sägs om att helt enkelt låta artistens egna vilja gå före massan? Eller är du en sådan som tycker att “allmänintresset” ska gå före den personliga integriteten i media?

  / Niklas

 17. Jan says:

  Nedgången i försäljning har inte bara med nedladdning att göra. Här finns en länk där studien som nämts tidigare beskrivs lite mer ingående: http://www.hbs.edu/about/news/032904_file_sharing.html

  T.ex. nämns att fildelning i värsta fall motsvarade en nedgång på 2 miljoner sålda skivor (i USA) år 2002. Mellan 2000 och 2002 såldes det dock 139 miljoner färre skivor. Det finns istället två andra orsaker som jag (och många andra) tror ligger bakom. Det första är det sjukt höga priset på CD-skivor. Jag har inte lust att betala 140-180 spänn för en platta med max fem bra låtar. Jag slutade köpa CD-skivor långt innan jag började ladda ner, helt enkelt för att jag inte hade råd. De skivor jag köpte var begagnade och gick på 40-60 spänn.

  Det andra är att när CD-skivorna först kom så började folk byta ut sin LP-samling till en CD-samling. De flesta är nu klara med att byta ut CD-skivorna och köper nu bara in ett fåtal nya när det passar dem (och antagligen inte så många eftersom skivorna är så dyra…).

  Förresten, Niklas. Tycker du att Betamax kommer förstöra för TV-bolagen? 😉 http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=396958&previousRenderType=1

  Fast den här frågan är väl onödig eftersom kassetbanden redan har dödat musiken! 😀

 18. Johan says:

  Skärpning!

  Jag tycker det är bra med många inlägg både för och emot. Men personliga påhopp och förtal är inte välkomna och därför har jag tvingats plocka bort några inlägg. Håll er till fakta och en seriös debatt.

  MVH Johan

 19. Niklas says:

  Johan,

  Mitt inlägg innehöll inga personangrepp. Fortfarande gäller att patent gäller i 20 år, ännu mer för läkemedel etc.

  Vidare har kd inte tagit ställning i frågan, jag ringde upp Yvonne efternamn? (kd) och hon uppgav sig vara felciterad av Ekot och sedermera SvD. Kd röstade jag på senast och de kommer med rapport senare.

  Vidare är detta något helt annat än kassettband. Fri nedladdning möjliggör för varje person från hemmet, utan ansträngning, att ladda ner matieral. För att BETAMAX, kasetter etc skulle få samma effekt var man tvungen att först kopiera upp en stor mängd, sedan sälja det någonstans. Något som är förenat med stora risker och mycket jobb.

  Ni kan inte jämföra fri nedladdning med betamax, kassetter, radiokanaler etc då ansträngningsribban = 0.

  / Niklas

 20. Jan says:

  Du missar helt min poäng. Jag pratar inte ur ett ansträngningsperspektiv.

  När Betamax/videon kom så blev filmbolagen hysteriska och menade att det skulle betyda slutet för film och försökte i det längsta futilt motarbeta den nya teknologin.

  När kassetbanden kom så blev musikbolagen på samma sätt hysteriska och vilja även där stoppa den nya teknologin innan de kom på hur man faktiskt kunde tjäna pengar på den.

  Nu är vi återigen i samma sits. Det har kommit ny teknologi och istället för att använda sig av den så försöker de stora bolagen att stoppa den. Detta genom så idiotiska medel som att stämma privatpersoner för fantasisummor, dra skapare av fildelningsprogramm till domstol och brottsprovokation.

  Om bolagen hade varit smarta så hade de för länge sen insett att det inte går att stoppa. Vad de behöver göra är att anpassa sig till den nya tekniken och konsumenternas krav. Bolagen har börjat vakna till liv, men jag kan ju säga att det utbud för legal nedladdning som finns på den svenska marknaden är inte direkt imponerande (snarare tvärtom). Det finns ett fåtal svenska siter, och dessa är lika dyra som om jag går och köper en CD-skiva i affären. Och för det priset så får jag inte ens en skiva i handen! För att inte nämna det faktum att en del siter bara tillåter att man lägger över filerna till en MP3-spelare (själv har jag två – en liten och en stor). Filmutbudet är det ju ännu värre med… inte en ända “affär” som låter en ladda ner film mot en skälig summa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.