Sjuka umgängesformer

Det är påsk och allting handlar inte om nedladdning av musik och film. Firandet av svenska högtider handlar huvudsakligen om en sak, att äta!

Vår familj gör det, era familjer gör säkert också det. Vi äter. Och äter. Och äter. Vad är det för högtidligt med det? Äter gör vi ju ändå varje dag, flera gånger om dagen till och med. Ni kan invända att vi kanske äter lite godare och “finare” mat under helger som påsk, jul och midsommar. Nej, helt fel. Vi äter sill och ägg! Sill på midsommar, sill på julen och sill på påsken. Svenska mattraditioner måste vara unikt tråkiga. Jag tycker att det är gott med sill. Men vadå, det kan ändå inte påstås vara godare och “finare” än vad vi äter vanliga tisdagar.

Vi är 28 släktingar som firar påsken tillsammans på ett släktställe som finns inom min frus släkt. När man stiger upp på morgonen, vad tror ni diskuteras till frukosten? Planering av lunchen och middagen. Vem gör vad, finns allt inhandlat, räcker äggen. Till och med medan vi äter är viktigaste diskussionsämne kommande måltider.

Detta är ingen kritik mot någon. Allting måste planeras noga när man är så här många. Min kritik gäller det svenska fenomenet “fira genom att äta”. Tänk om hälften av planeringstiden kunde gälla vad vi ska göra under de 75% av tiden då vi faktiskt inte äter. Då hade vi kanske haft så mycket roligare att vi inte låter matens kvalitet och kvantitet avgöra huruvida det varit en trevlig påsk eller inte.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Sjuka umgängesformer

  1. John says:

    Ja, visst äter vi tills vi storknar.

    Men du får hålla med om att det var gott! =)

  2. HE says:

    Haha, ja.. det är lite sjukt med all fokusering på mat faktiskt, men man kan ju trösta sig med att vi inte har amerikansk “thanksgiving”-måltid i detta land i vart fall.

Leave a Reply

Your email address will not be published.