I vems intresse?

Idag har jag diskuterat frågan med en livs levande musiker. Han blev enbart glad över vårt ställningstagande. Han och hans kollegor lägger ut allt de gör på Internet för att så många som möjligt ska kunna lyssna på vad de gör. De ser det som en möjlighet att sälja fler skivor. Det är några få starka skivbolag som vill stoppa nedladdningen, inte de flesta musikerna, enligt honom.

Om nedladdning för privat bruk av upphovsrättsskyddat material stoppas så stoppas även hans spridning av sina låtar även om de inte är upphovsrättsskyddade. För vem vet vilka låtar som finns på nätet som är upphovsrättsskyddade och vilka som inte är det?

Svar på två frågor:

Maud Olofsson står bakom det ställningstagande som Centerpartiet tagit.

EU-direktivet som Sverige är skyldigt att införliva i svensk lagstiftning kräver inte att vi kriminaliserar nedladdning för privat bruk.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

18 Responses to I vems intresse?

 1. ulban says:

  Problemet är att på en mindre konsert lär du inte träffa någon som vet vad de talar om.

  Många artister som inte ännu har försökt försörja sig på sin konst uttrycker ett vagt stöd för fildelning utan att riktigt förstå hur skadlig den kommer att bli även för dem, om de på allvar skulle försöka bli professionella någon dag.

 2. Niklas says:

  Linander,

  Om artisten själv anser det viktigt att sprida sin musik gratis kan han skapa en hemsida där han tydligt förklarar att hans musik är sharemusic. Att tvinga artister till detta är ej förenligt med sunt förnuft.

  Okay, kom dragandes med dina musiker som vill ha dela med sig. Om person X skriver, producerar och skapar en låt Y, och absolut inte vill dela med sig av den gratis, så måste det accepteras. Du kan inte ta dig friheten att säga att “jag har rätt att ta del av den gratis”. Man kan vidare disktuera om personen är ett stort girigt ego som vill ta betalt för sina alster, men det hör inte till saken. Person X vill inte dela med sig av sitt musikstycke Y utan betalning Z, och det måste accepteras och vara grundbulten i marknadsekonomin.

  M.a.o. kan du komma dragandes med hur många musiker, producenter, filmregissör och artister som helst som stödjer ditt förslag. Det räcker med att EN ENDA artist inte vill det så måste man respektera den personens vilja vad gäller hans egna verk.

  Vi verkar alla vara överens om att artister ska få betalt.

  Att centern stödjer ett förslag som i PRAKTIKEN betyder att samtliga människor i hela Sverige helt lagligt kan fylla sina hårddiskar med oändligt mycket musik, programvara och film nedladdat från internet är fortfarande helt otroligt för mig!

  Om ni hade sagt nåt i stil med att:

  “Vi tycker inte att polisen ska lägga ner stora resurser på detta”

  “Bötesbeloppen bör vara rimliga”

  “Straffade hamnar inte i straffregistret”

  eller liknande förmildrande inslag hade det gett en bild av att ni i alla fall förstår att fildelning inte är bra, men att det inte är så allvarligt att vederbörande blir kortsluten.

  Personligen anser jag att nedladdning bör kriminaliseras, blir man ertappad bör bötesbeloppen vara rimliga, och inte skapa en livslång skuld (vet ej om detta är fallet i dag). Vidare håller jag med om att det är ett oskyldigt brott, då ingen blir skadad och ingen direkt blir av med något.

  Att däremot helt lagliggöra detta sänder felaktiga signaler till samhället vad gäller rätten till de produkter någon har skapat. Jag har själv hållt på med fildelning och instämmer i att man kan finna mycket skoj på nätet i form av dokumentärer och annat man aldrig skulle stöta på. Möjligheterna är stora då man själv kan bestämma när man vill titta på det i stället för att anpassa sig till en TV-tid. Dessutom håller jag med om att man tittar på mycket man aldrig annars skulle titta på, dels för att man inte visste att det fanns, dels för att man aldrig skulle orka beställa det för 200 spänn från nån avlägsen postorderfirma. Alltså, vi verkar alla vara överens om att möjligheterna är enorma att ta del av ett stort kulturutbud via internet.

  Det kan dock inte anses vara förenligt med god etik och moral att tillåta OBEGRÄNSAD, GRATIS nedladdning av film/musik/programvara etc för VARENDA SVENSK.

  / Niklas

 3. Niklas says:

  Vidare,

  Vad jag förstår ligger det förslag om att lägga avgifter på lagringsmedier av typ hårddiskar och CD-ROM för att kompensera industrin för uteblivna intäkter. Dessa avgifter skulle kunna vara ett sätt att kompensera för ert förslag, problemet är att pengarna inte kommer att bli riktigt rättvist fördelade.

  Snabb sökning på google gav att försäljningen för svensk musik gått ner med 34 % sedan 2001. Detta får väl anses vara relativt alarmerande? Undrar just vad orsaken är? Vad sägs om att gå ner med 34 % i lön Linander? Det är väl inte så noga? Du får ju dela med dig lite här, det är ju skattepengar vi talar om. Ni har ju fan höjt era löner ordentligt sedan några år tillbaks. Hur motiverar du det?

  / Niklas

 4. Niklas says:

  Konstaterar just att miljöpartiet hänger på tåget om tillåten fildelning. Knappast förvånande dock, mp är ett kapitel för sig och det upprör mig inte eftersom jag förväntar mig noll av mp då de har en framstegsfientlig politik och är allmänt förvirrade.

  Jag jämför det med att man förväntar sig av en kriminell att göra kriminella handlingar, kommer det dock en hederlig och gör en kriminell handling blir man chockad, förbannad och upprörd. Och det är just det centern precis har gjort.

  / Niklas

 5. John says:

  Niklas!

  Det här är ganska roligt. Du står för ca 90% av de kritiska inläggen här i bloggen. De är många och de är långa.

  Men så är det kanske. När man är i klar minoritet måste man skrika högre och längre.

  Om Du läser Linanders senaste inlägg så framgår det att vi kan införa EU-direktivet utan att kriminalisera privat bruk – d v s utan att kriminalisera en stor del av befolkningen.

  Vore inte det en bra och demokratisk väg att gå?

  Inför direktivet, men kriminalisera inte hundratusentals svenskar över en natt? Eller Du är helt emot demokrati?

 6. Niklas says:

  Dear John,

  Jag är övertygad om att de flesta, om de jobbade inom musik- och filmbranschen (jag gör inte det), skulle hålla med mig i mina åsikter, men de tjänar mer på detta populistiska förslag då de kan ladda ner fritt. Därför känner jag ett ansvar att stå för moralkakor med mjölk.

  Tidigare har vi konstaterat att ordet demokrati inte överhuvudtaget är tillämplig i detta fall då man med samma logik i så fall kan motivera att Hitler (dålig upphovsrättslag) var demokratiskt vald och att judarna (musik, film) därför fick finna sig i att bli ihjälgasade (nedladdade). Demokrati! Igen, ordet demokrati får inte missbrukas i rättvisans namn.

  / Niklas

 7. Niklas says:

  P.S.

  Som jag i en bortraderad post konstaterat tidigare: Går detta igenom kommer säkerligen sanktioner att väntas från de stora filmbolagen och jättarna på andra sidan Atlanten, och Svenska Filminstitutet kommer säkerligen att agera med sitt stora beroende av intäkter för svensk film. Detta kan och kommer inte att gå oberört igenom, helt omöjligt.

  Jag föreslår att centern nyanserar sitt förslag med kanske mer förmildrande omständigheter eller liknande, dessutom borde ni prata med Svenska Filminstitutet och liknande utsatta föreningar för förstå deras ekonomiska verklighet.

  / Niklas

 8. John says:

  Niklas!

  Anledningen till att Dina poster raderas kan jag bara spekulera i, men det kan ju ha att göra med dina osmakliga ordval och vidriga människosyn.

  Det är ju just det som centern gör – de säger nej till förslag för att det ska ses över. De säger nej till det nya förslag för att det inte går att kriminalisera en större del av befolkningen.

  Spridningen av “ja” och “nej” till fildelning inom film- och skivbranschen är ungefär 50-50. Mer information finns på http://www.piratbyran.org.

  Det förs just nu en diskussion på forumet på http://www.piratbyran.org där man pratar med filmfilm och filmregissörer – du är säkert välkommen att diskutera där.

  Diskussion förs alltså – och det är det som behövs. Det som inte behövs är en odemokratisk lag som kriminaliserar en majoritet av befolkningen.

 9. Niklas says:

  Haha, “vidriga människosyn”. Nu är det du som drar klubban över isen. Du måste vara en hängiven fildelare.

  Har ältat ordet demokrati tillräckligt, läs ovan.

  / Niklas

 10. HE says:

  Jaja, tittade in här igen och vräker väl ur mig lite till bara för att saker här retar mig. Det ska dock inte bli någon vana 😉

  ”på en mindre konsert lär du inte träffa någon som vet vad de talar om” / ”Många artister som inte ännu har försökt försörja sig på sin konst uttrycker ett vagt stöd för fildelning utan att riktigt förstå hur skadlig den kommer att bli även för dem, om de på allvar skulle försöka bli professionella någon dag.” (Ulban)

  Här har du och jag olika definitioner av vad en ”professionell musiker” är. För mig är detta någon som klarar att överleva på sin musik. Detta går alldeles utmärkt att göra genom att spela mindre konserter och sälja en hyfsad mängd enheter av skivor (snarare några tusen än några miljoner). Eventuellt kan det vara svårt att inse att inte alla har som slutmål med sitt artisteri att bli rika som troll och leva lyxliv, men så är det faktiskt. Det är ingen som blir rik på att spela minimalistisk ljudkonst på laptop och resa runt i världen med detta, men ändå finns det massvis av människor som gör det. Det är ett jobb som alla andra, som dock tillåter människor att göra det som de verkligen vill – och för många så räcker det. Det går utmärkt att leva (hyfsat bra) på sitt artisteri idag trots att man lägger ut sin musik på nätet och det finns många exempel på detta. Att sedan rikedomar är lockande och artister som tjänar mycket idag är mycket oroliga att tjäna mindre i framtiden är inget som bör lura oss att syftet med konst är att är att bli miljardär.

  ”Det kan dock inte anses vara förenligt med god etik och moral att tillåta OBEGRÄNSAD, GRATIS nedladdning av film/musik/programvara etc för VARENDA SVENSK.” (Niklas)

  Etik och moral är personliga och du tycks inte förstå att andra inte delar din. Eftersom jag tror att svenska folket faktiskt har ganska hög etik och moral generellt så tror jag inte att fildelning kommer att döda kulturlivet. Med detta menar jag att det är ett etiskt beslut att köpa en skiva om man laddat hem den och tycker att den är bra, och är något som jag ofta gör. Vidare kommer inte ”varenda svensk” alltid välja att dra hem saker från nätet i stället för att köpa en skiva eller gå på bio. Dagens fildelare går faktiskt också på bio och köper skivor ibland, trots att du verkar se oss som omoraliska egoistiska monster.

  ”Det räcker med att EN ENDA artist inte vill det så måste man respektera den personens vilja vad gäller hans egna verk.” (Niklas)

  Här vill jag ta dig på allvar eftersom jag anser att din poäng är inte bara vanlig men har viss legitimitet. Denna syn håller dock på att uppluckras och jag tror inte att det du säger kommer att vara lika självklart några år framåt i tid som det är idag. Man måste ju förutsätta att en artist skapar ett verk för att människor ska kunna ta del av det. Därmed tillhör ett konstnärligt verk alltid till viss del den som tar del av det – dock ej upphovsrättsligt på så vis att man kan tjäna pengar på någon annans skapelse. På vilket sätt människor däremot tar del av verken har varierat – idag är standardproceduren att artisten lämnar över sitt verk till ett bolag som väljer några sätt de finner lämpliga att distribuera verket, och därefter tar merparten av vinsten. Exempelvis är det nog många regissörer som velat visa sin film på bio, men den har i stället gått rakt till videohyllan. Vad som idag hänt är att dessa distributionsmetoder inte hängt med i utvecklingen. Internets fria natur och bolagens ovilja att bredda sin marknad mot nätet har lett till att andra personer än bolagen själva lägger ut filmerna och musiken på nätet.

  Som Centern sa själva i inlägget du kommenterat är det inte rimligt att du som vanlig datoranvändare ska sitta med kompetens om vilka bolag som står bakom alla skivor och filmer i hela världen, det är ju inget som skiljer en datafil från en annan när man laddar hem den utom filnamn och storlek. Därmed innebär det om man ska anpassa sig efter denna ”en enda” artist att många andra artister blir lidande då det fria utbytet måste gå igenom massvis av kontrollfunktioner. Enligt många debattörer är det just detta mediebolagen försöker åstadkomma med kritiken mot fildelningen – att helt enkelt vinna kontroll och distributionsrätt även över de nya digitala kanalerna. Personligen känner jag viss sympati med artister som inte vill ha sin musik fri på nätet, men jag tror att de kommer att fortsätta tjäna pengar på sin musik om de gör ett bra jobb. Samtidigt har många andra artister en ny väg att slå igenom och försörja sig utan att binda sig vid ett föråldrat maskineri. Jag tror att det senare är vägen att gå och att de artister som gör bra saker kommer att kunna anpassa sig i längden.

  Angående branschens minskade försäljning:

  Det är för mig märkligt hur man dels ständigt återkommer till piratkopiering som den enda faktorn bakom den minskade skivförsäljningen, och dels hur man förutsätter att något är ”fel” för att försäljningen dalar. Hör det inte till en sund marknadsekonomis natur att när företag som producerar produkter som kunder inte efterfrågar i lika hög grad som tidigare faktiskt säljer lite mindre? Vilken annan marknad kan räkna med att politiker stiftar lagar för att försöka bättra på deras försäljningssiffror? I sådant fall skulle jag hellre lägga krutet på att försöka hjälpa Ericsson…

  Som en fotnot kan jag inflika att skivförsäljningen faktiskt började dala något innan MP3-genombrottet och Napster-revolutionen. Detta var i mitten av 90-talet för er som minns det. När jag skrev en av mina uppsatser om just digital musik snubblade jag över artiklar från denna tid där organisationer som IFPI skyllde denna nedgång på kommersiell radio – eftersom de spelade de senaste pophitsen om och om igen och en stor del av försäljningen var just att folk ville skaffa dessa låtar, men nu var det ju ”gratis” så att säga. Med detta vill jag inte säga något mer än att det finns fler saker som inverkar på försäljning än fildelningen även om man väljer att prata högst om just den idag. Bl.a. torde väl saker som människors inkomst vara en inte helt otrolig anledning att försäljningen sviktar något – vi råkar ju ha en ganska utbredd arbetslöshet just nu, även bland relativt unga och välutbildade människor som är en stor del av den marknad man riktar sig mot.

  Avslutningsvis ringer det olustigt i mina öron att kalla politiker för ”kriminella” när de ifrågasätter ett lagförslag. Om det inte skulle finnas några alternativa uppfattningar inom politik vore Sverige ett fruktansvärt land att leva i – och i denna fråga har Centern presenterat den första ståndpunkten som vågar skilja sig från mängden. Tack Centern!

 11. John says:

  Niklas!

  Nej, som jag tidigare har sagt så vill jag betala för det som jag laddar hem.

  Allt är inte bara svart eller vitt här i världen. Som jag sagt tidigare – jag är kapitalist men jag kan inte gå med på att man inför lagar som kriminaliserar en hel generation och mer därtill.

  Som sagt – du är välkommen in i diskussionen om hur betalning ska ske på ovan nämnda adress.

  Tyvärr kan jag inte göra något åt att Du vill omdefiniera ordet “demokrati” från folkstyre till något annat. Det går stå för Dig.

 12. Niklas says:

  John,

  Jag har själv fildelat i viss utsträckning och fann det vara ett mycket billigt och enkelt sätt att ta del av artistiska verk. Men det känns inte riktigt schysst.

  Vad gäller alternativa politiska uppfattningar så menar du att nazisterna har ett existensberättigande?

  Vidare kommer allt detta lösa sig i slutändan på något rättvist sätt.

  / Niklas

 13. Niklas says:

  (Jag menade HE i ovanstående post, detta är till John)

  Du vill betala för nedladdade filer, bra. Detta handlar inte om din personliga moral, utan om centerns förslag till tillåten nedladdning.

  / Niklas

 14. John says:

  Niklas!

  Jag tycker att det är positivt att centern lyssnar på folket, och jag håller med om att det är fel att kriminalisera en majoritet av befolkningen. Det borde du också hålla med om – allt annat måste ju vara människoförakt.

  Varför inte låta bli att kriminalisera en hel generation och lite till och istället satsa på legala tjänster med rimliga priser på nätet?

 15. Niklas says:

  Linnader har läst juridik och jag har uppmärksammat att jurister har vissa tendenser att vara paragrafryttare som missar de stora rosa elefanterna. Hovrättsråden (!) i det omtalade Motala-våldtäkten på en 13-åring hade samma problem, de missar själva kärnan i problemet och gräver ner sig i detaljer som är helt osannolika ur ett större perspektiv, i Linanders fall immaterialrätt och liknande jämförelser. Skit i nuvaranda lagar och tala i stället om slutmålet, hur skall det se se ut vad gäller lagstiftning och kopieringsersättning?

  John är uppenbarligen en pirat som tjajar samma gamla mantra hela tiden. Ta hit regissörer, musiker etc som får göra sin röst hörd. Anders Nilsson (regissör tredje vågen etc) finner det knappast roande att folk kan ladda ner hans verk gratis. Gör en film så fattar ni hur mycket slit det är. 15 miljoner kronor är snittbudget i Sverige, för det krävs det 750 000 besökare för att nå break-even, något som 1-2 filmer per år klarar. Respektera sanningen.

  / Niklas

 16. Niklas says:

  Jag är själv intresserad av filmskapande men är inte etablerad i branschen. Gör lite kortfilmer då och då och har en uppfattning om vad det handlar om.

  För att söka filmstöd i dag kräver för det första ett manus, gärna storyboards, planering etc. Detta tar tid att göra, om man gör allt själv. Vidare är det inte särskilt lätt att få bidrag, speciellt inte om man är inte är etablerad. Sedan ska det repeteras och övas för att till sist spelas in med en massa slit och utrustning som ska släpas. Sedan återstår redigeringsarbete.

  Att sedan se folk ladda ner sina alster helt lagligt och alldeles gratis känns inte särskilt rättvist. Jag har ej blivit drabbad av detta då jag ej producerat större grejor, däremot har jag en mycket stor förståelse för den ilska som etablerade producenter etc känner, då de inte får samma förutsättningar som andra yrkesgrupper som skapar “ej kopierbara” produkter, men som jobbar lika hårt.

  / Niklas

 17. John says:

  Niklas!

  “John är uppenbarligen en pirat som tjajar samma gamla mantra hela tiden.”

  Som jag förklarade tidigare (och det har inte ändrats sen sist) så vill jag _fortfarande_ betala för det jag laddar ner. Det är inte att vara pirat.

  Jag ställer frågan igen_

  Varför inte låta bli att kriminalisera en hel generation och lite till och istället satsa på legala tjänster med rimliga priser på nätet?

 18. Niklas says:

  Ja, men då handlar det om att BETALA för tjänster på nätet. Som jag sagt tidigare: Detta handlar inte om det. Detta handlar om att centern vill tillåta gratis nedladdning i oändliga mängder.

  Centern har inte sagt att vi ska försöka arbeta för att “satsa på legala tjänster med rimliga priser på nätet”. Det är någonting HELT annat. För att göra det måste först och främst piratkopieringen olagliggöras för att inte existera som alternativ. Sedan kan man arbeta vidare på ditt förslag. Förstår du? Piratkopierng kan inte existera som lagligt alternativ då folk (även jag) lockas att ta den enkla vägen. Och där har politikerna ett stort ansvar att ta vad gäller skapande av incitament.

  För övrigt förstår jag inte varför exempelvis mäklarmarknaden inte är “reglerad”, där giriga bostadsmäklare kan tjäna feting bonusar tack vare bostadsmarknadens uppgång. Deras jobb innefattar inte särskilt mycket slit (visa lägenheter + lite pappersgöra) jämfört med artisternas (många refuseringar och lite betalt i slutändan) kan jag säga, men ändå vill man försämra villkoren avsevärt för de senare.

  All denna snedvridning på olika marknader är orättvis, där marknader som innefattar “kopierbara” produkter drabbas av oerhört asymmetrisk konkurrens. Folkvalda tjatar om att Tax Free är fel för att det snedvrider konkurrensen, vad fan är då detta för vansinnigt förslag?

  Dessa frågor ligger på riksdagsledamöternas ansvar som tjänar ca 45 000 kr/mån och ska då ta mig fan se till att sköta sitt jobb ordentligt, utan att falla för populistiska tyckanden, med det övergripande ansvar det innebär, annars är det bara att bli utbytt och lämna över till nån med bättre förståelse för samhällets mekanismer.

  / Niklas

Leave a Reply

Your email address will not be published.